Hoş geldin. Sentezler'in yeni halini beğendin mi? İstediğini kolayca bulabilmen için büyük bir düzenleme yaptık.

Salı, Ocak 16, 2018

Para ve Saadet

  Parayla saadet olmazmış. Öyle derler hep, parası çok olanın huzuru olmaz vesaire. Hep Sabancı örneğini verirler. İşte milyarları vardı ama evladının sağlığı yerinde değildi falan. Ya geçiniz efendim bunlar hep algıda seçicilik. Sizler öyle olmasını umut ediyorsunuz. Öyle olsun istiyorsunuz. Çünkü öyle olunca içinizi rahatlatıyorsunuz. Geçenlerde bir işçi evini geçindiremediği için meclisin önünde kendini yaktı. Zamanında bir başbakanın önüne atılan yazar kasa üzerinden 15 yılı geçmesine rağmen hala konuşulurken kendini yakan işçi haberlere bile çıkmadı.Ya öyle ütopik ideolojiler gibi işçi edebiyatı yapmayacağım fakat durum bundan ibaret. Hani parayla saadet olmuyor falan ya hani, para olmayınca da saadet olmuyor bunu anlamak lazım.
  Binlerce insan borçlarını ödeyemediği için bu zamana kadar canına kıydı. Canına kıyanlar eğer lüks için borca girmiş olan kimseler olsaydı sizce gerçekten ödeyemez miydi? Ama tabi bir saniye bir insanın eve ihtiyacı yok onun için borca giremez değil mi? Ya da bir araca ihtiyacı yok. Araba alırsa lükse kaçar. Sonuçta toplu taşıma manyak ucuz(!). Ha gerçi aracı alsa da bunun yakıtı var. Yakıt fiyatları da el yakıyor. Bu borca giren insanlar harbiden haksız değil mi? Ulaşım ihtiyacını karşılamasın evde yatsın. Bir saniye borcunu ödeyemeyen insanlar zaten evde yattıkları için ödeyemiyorlar değil mi? Hani iş var da onlar çalışmıyor.
  Yahu zaten bunların hiç birini yapmadan da borçlanıyorsun ki. En basitinden hani şu KYK Kredisi var. Sana taksit taksit veriyorlar. Sen de taksit taksit ödüyorsun.  Bu da yapılmış bir iyilik gibi sunuluyor ya önüne. Bir dakika ama ya sağ olsun devlet büyüklerimize göre verilen bu krediler bırakın eğitim masraflarını karşılamayı ev bile geçindirir (!). Kusura bakmayın özür dilerim. Bu konuda da yanıldım. Çünkü insanlar 1600 Tl' ye 4 kişilik bir ev geçindirebiliyorken bir öğrenci 470 liraya tabii ki geçinebilir. Sonuçta 1600’ü dörde bölünce 400 yapar ve bu 470 liradan az. Bir dakika 70 lirayı öğrencilere gezsinler tozsunlar diye vermiş olabilirler mi? Çünkü 70 lira gerçekten çok büyük bir para. Lütfen buradan devlet büyüklerine sesleniyorum: 70 lira gezmek için çok fazla 10 lira yeter devletin kasasından boş yere para çıkmasın, lütfen. Kredilerden belki dönüt alınıyor, en azından burslardan kesilsin çünkü çok büyük bir para mazallah devlet çöker başımıza iş çıkmasın.
  Ya ben ne konuşuyorum ki dünyanın en büyük 17. ekonomisi var bizde. Baya zenginiz yani. Kişi başına düşen milli gelirde 63. sıradayız ve bu hiç önemli değil. Üstelik halkımız o kadar zengin ki aldığı maaşın büyük bir bölümünü devlete iade ediyor. Evet, vergilerden bahsediyorum. Sonuçta 300 liralık bir doğalgaz faturasının 50 lirasının vergi olması gayet normal. Çünkü halkımız acayip zengin acayip refah içinde yaşıyor. 17 Ağustos depreminden sonra yürürlüğe giren verginin hala alınıyor olması da gayet normal. Çünkü 2 yıllık bir vergi planlaması falan değildi.
  Açlık sınırı da her yıl yükseliyor. Yahu algı operasyonu olması gerek bunun. Çünkü enflasyon falan yükselmiyor yani. Sadece milleti galeyana getiriyorlar. Bu para da amma paraymış he. Para para diye ortalığı yıktım. Gerçekten parayla saadet falan olmaz arkadaşlar(!). Parayla satın alamayacağımız mutluluklar vardır değil mi? Ama o mutluluklara ulaşmak için nedense paramız olması gerekiyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Sentezler

Site Sahibi: Melih Elçevik |