Hoş geldin. Sentezler'in yeni halini beğendin mi? İstediğini kolayca bulabilmen için büyük bir düzenleme yaptık.

Cumartesi, Kasım 26, 2016

Delikanlı

Ülkemizde ve bilhassa dünyada gençliğin adı isyanla, anarşiyle ve bozulmayla anılır oldu. Genç nüfus, bir ülkenin idamesiyken gençliği bu şekilde ele almamız gerçekten gelecek için korkutucudur.
Biraz düşünürsek eğer gençliğin neden bu hale geldiği konusunda bir fikir sahibi olabiliriz. Alain der ki " İnsan yapacak veya yıkacak bir şeyle meşgul olmazsa sıkıntıdan patlar." Bu ifadenin en kısa yorumunu,zaten, bizim atalarımız yapmıştır. "Delikanlı" demişlerdir insanlığın bu en hareketli ve güçlü çağına.
21. asırda gençler birşeyler yapacak potansiyelde yetiştirilmediği için yıkmaya yönelmiş ve ortaya arsız bir nesil çıkmıştır. Gençlik çağının en gizemli yönlerini keşfedip, kendi benliğini bulacağı yerde kendini kaybetmiş ve bütün duygu ve düşüncesini rüzgara emanet etmiştir.
Ülkemizi düşünecek olursak, nüfusumuzun yüzde kırkını on beş yaş altı çocuklar teşkil etmektedir. Ayrıca 15-25 yaş arası genç nüfusta çoğunluktadır. Bu da muazzam bir beyin gücünün göstergesidir. Bunu ülkemiz en iyi şekilde kullanmalıdır.
Gençlik, enerjinin zirvede olduğu ve hareketliliğin doruğa çıktığı bir dönemdir. Bu enerjiyi çalışmaya, zekaya ve muhayyilenin gelişimine harcarsak eğer ve bu özellikleri de kahramanlıkla taçlandırır isek, kâinata dahi meydan okuyabiliriz.
Gençliğin, aynı zamanda bir de kahramanlık ruhunu beslediğini unutmayalım. Lâkin, kahramanlık bir yere kadar gider ve yerini kültür seviyesine bırakır. Ziya Gökalp, ecdâdımızın kültür bakımından idare ettiği milletlere yenildiğini şu mısralarla dile getirir ve bize bir dizi ders verir:
"Çok yerleri biz fethedebilmişiz;
 Her birinde mânen fethedilmişiz.
 Bir kişver almışız tabiiyete
 Uymuşuz ondaki medeniyete
 Bazen Hintli,bazen de Çinli olmuşuz
 Arap, Acem, Frenk dinli olmuşuz.
 Ne bir Türk hukuku, Türk felsefesi,
 Ne Türkçe inleyen bir şair sesi."
Bizim milletimizde ve bilhassa da gençliğimizde mükemmel bir ruh dünyası vardır. Avrupa ve Amerika ne kadar ilim ve teknikte büyürse büyüsün, içinde ki ruhu kaybetmiştir ve zayıflayıp dağılacağı aşikârdır. Eğer bizler de böyle bir ruh eksikliğine, iğrenç bir gamsızlığa düşersek aynı akıbete uğrayacağımız gün gibi ortadadır.
Tüm bu yazılanların ışığında denilebilir ki gençlerimiz, çağdaş ilim ve teknik peşinde koşarsa, muhayyilenin sonsuz ışığında bir meşale yakmak için beynini zonklatırcasına çalışırsa, içindeki ruhu bedeni kadar beslerse, kendini ülkesine adayacak kadar diğergam ve cesur görürse, güzel yıllar bizi bekliyor demektir.
Alınlar terlesin, derhal iner mev'ûd olan rahmet
Nasıl hasîr kalır "tevfiki hak ettim" diyen millet?

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Sentezler

Site Sahibi: Melih Elçevik |